LINK-URI RAPIDE PENTRU:
 

 

 

 

 

 

Documentatii despre E-uri, substantele nocive din alimente

si efectul lor asupra organismului uman

si multe alte informatii utile legate de E-uri

Bine ati venit in camera de lectura cu subiectul E-urile!

 
Pe aceasta pagina va vom prezenta sumar situatia E-urilor din alimentele pe care le consumam si efectul lor asupra sanatatii noastre, iar pentru cei ce doresc o aprofundare a subiectului, in partea de jos a paginii veti gasi mai multe documente utile atasate si linkuri catre site-uri utile!
 

LISTA E-URILOR:

 
 1. E100 Curcumina Colorant galben - face parte din categoria COLORANTILOR: este un colorant natural (galben-portocaliu), utilizat in margarina, gemuri, jeleuri, marmelade si alte preparate similare din fructe (inclusiv produse cu continut scazut de calorii). Este de asemenea utilizat in carnati, pateu si aspic, granule si fulgi de cartofi uscati, mustar.
     
 2. E101 Riboflavina si riboflavin 5′-fosfatul Colorant galben

 3. E102 Tartrazina Colorant galben - face parte din categoria COLORANTILOR: este un colorant galben care se gaseste in dulciuri (budinci, inghetate, dropsuri), bauturi, mustar, supe instant, gemuri, cereale, snacks-uri. Este considerat a avea actiune cancerigena (tumori tiroidiene) , poate provoca mutatii cromozomiale si determina deficiente in vitamina B6 si zinc.
    
 4. E104 Galben de quinolina Colorant galben - face parte din categoria COLORANTILOR: este folosit in rujuri, produse pentru par, parfumuri, o gama larga de medicamente. Totodata este utilizat ca si colorant galben pentru inghetate, dropsuri, prafuri de budinca.
   
 5. E110 Galben FCF (galben oranj S) Colorant galben - face parte din categoria COLORANTILOR: intra in componenta sucurilor, dropsurilor, inghetatei, a snacks-urilor, precum si in unele bauturi, medicamene, conserve de peste, prafuri de budinca. Este considerat cancerigen (tumori renale) si are ca efecte congestia nazala, alergii, hiperactivitate, dureri abdominale, voma, indigestie.
    
 6. E120 Cochineal, acid carminic, carmine Colorant rosu - face parte din categoria COLORANTILOR: este un pigment de un rosu intens extras din femela cosenilei, o insecta exotica din Mexic. Este adaugat frecvent in produse ca iaurturile si sucurile de fructe, in special varietatile care necesita o culoare rubinie (de exemplu cele de visine, de cirese sau de capsuni).
   
 7. E122 Azorubina, carmoizina Colorant rosu - face parte din categoria COLORANTILOR: in prezent este interzis in Canada, Japonia, Norvegia, SUA si Suedia. UE inca evalueaza riscurile potentiale pentru sanatate.
   
 8. E123 Amarant Colorant rosu
   
 9. E124 Ponceau 4R, cochineal Red A Colorant rosu - face parte din categoria COLORANTILOR: este considerat cancerigen si prin urmare interzis in tari precum SUA, Norvegia, Finlanda dar inca folosit la scara larga in UE.
   
 10. E127 Eritrozina Colorant rosu - face parte din categoria COLORANTILOR: este un colorant rosu pentru compot si alte alimente. Este intalnit in bauturi alcoolice, inghetata, prajituri, bomboane, sucuri racoritoare. Cercetatorii au ajuns la concluzia ca provoaca mutatii genetice, cancer a tiroidei la sobolani (studiu din anul 1990), posibil si la om.
    
 11. E128 Rosu 2G Colorant rosu - face parte din categoria COLORANTILOR: Comisia Europeana a considerat colorantul E128 susceptibil de a prezenta un risc major pentru sanatatea umana si in 2007 suspenda utilizarea acestuia in alimentatia umana, precum si introducerea acestuia pe piata si importul de produse care contin acest colorant.
   
 12. E129 Rosu allura Ac Colorant rosu - face parte din categoria COLORANTILOR: este interzis in Danemarca, Belgia, Franta, Elvetia si Suedia. Este permis in SUA si UE (pastrand totusi interdictiile impuse de tarile membre mentionate anterior).
   
 13. E131 Albastru patent V Colorant albastru
   
 14. E132 Indigotina, indigo carmin Colorant albastru - face parte din categoria COLORANTILOR: este un colorant care se adauga in tablete si capsule, inghetata, dulciuri, produse de patiserie, biscuiti. Poate provoca greata, coma, hipertensiune arteriala, urticarie, probleme de respiratie si alte reactii alergice.
   
 15. E133 Albastru brillant FCF Colorant albastru 
   
 16. E140 Clorofile si clorofiline Colorant verde 
   
 17. E141 Complexe cu cupru ale clorofilelor Colorant verde 
   
 18. E142 Verde S Colorant verde 
   
 19. E150a Caramel I Colorant brun - face parte din categoria COLORANTILOR: termenul de caramel se refera la produsele de culoare maro mai mult sau mai putin intens, care sunt destinate pentru colorare. Nu corespunde produsului zaharos aromat obtinut prin incalzirea zaharului si care se foloseste pentru aromatizarea alimentelor (de exemplu produse de cofetarie, patiserie, bauturi alcoolice). Se adauga la paine de malt, bere neagra, otet balsamic (de Modena), whiskey, vinuri licoroase, legume in otet, saramura sau ulei (cu exceptia maslinelor), gemuri, jeleuri, marmelade, carnati, pateu aspic
    
 20. E150b Caramel II sulfit – caustic Colorant brun - face parte din categoria CONSERVANTILOR: informatiile despre E150a sunt valabile si pentru E150b.
    
 21. E150c Caramel III- caramel de amoniu, Colorant brun - face parte din categoria CONSERVANTILOR: informatiile despre E150a sunt valabile si pentru E150c.
    
 22. E150d Caramel IV – sulfit amoniac Colorant brun - face parte din categoria CONSERVANTILOR: informatiile despre E150a sunt valabile si pentru E150d.
    
 23. E151 Negru brillant BN, negru PN Colorant negru 
   
 24. E153 Carbune vegetal Colorant negru 
   
 25. E154 Brun FK Colorant brun 
   
 26. E155 Brun HT Colorant brun 
   
 27. E160a Caroteni (amestec de caroteni, b -caroteni) Colorant galben-portocaliu - face parte din categoria COLORANTILOR: sursene naturale de beta-caroten sunt morcovii, cartofii dulci si cantalupii (varietate de pepene galben cu miezul de culoare portocalie).
   
 28. E160b Anatto, bixina, norobixina Colorant rosu portocaliu 
   
 29. E160c Extract paprika (oleorezina), capsantina, capsorubina Colorant rosu-carmin - face parte din categoria COLORANTILOR: colorant natural rosu inchis. Este utilizat in egala masura si ca aromatizant.
   
 30. E160d Licopen Colorant rosu 
   
 31. E160e b -apo-8′-carotenal Colorant rosu-portocaliu 
   
 32. E160f Esterul etilic al acidului b- apo-8′-carotenoic Colorant rosu-portocaliu 
   
 33. E160g Canthaxantina Colorant rosu 
   
 34. E162 Rosu de sfecla, betanina Colorant rosu - face parte din categoria COLORANTILOR: larg utilizat, dar culoarea este destul de instabila.
   
 35. E163 Antociani Colorant rosu, violet, albastru 
   
 36. E170 Carbonat de calciu Colorant de suprafata 
   
 37. E171 Dioxid de titan Colorant de suprafata 
   
 38. E172 Oxizi de fier si hidroxizi de fier (oxizi de fier rosu, oxid de fier negru, oxid de fier galben) Colorant de suprafata 
   
 39. E173 Aluminiu Colorant de suprafata 
   
 40. E174 Arginit Colorant de suprafata 
   
 41. E175 Aur Colorant de suprafata 
   
 42. E180 Litol rubina BK Colorant de suprafata 
   
 43. E200 Acid sorbic Conservant - face parte din categoria CONSERVANTILOR: este un conservant care impiedica formarea de mucegaiuri si drojdii, nefiind eficient impotriva bacteriilor. Este utilizat la un spectru larg de produse cum sunt iaurtul si alte produse lactate fermentate, salata de fructe, limonada, branza, paine de secara, prajituri si produse de panificatie, pizza, fructe de mare, suc de lamaie, cidru si supe. 
   
 44. E201 Sorabt de sodiu Conservant 
   
 45. E202 Sorbat de potasiu Conservant - face parte din categoria CONSERVANTILOR: este folosit ca si conservant pentru prunele uscate
   
 46. E203 Sorbat de calciu Conservant 
   
 47. E210 Acid benzoic Conservant 
   
 48. E211 Benzoat de sodiu Conservant - face parte din categoria CONSERVANTILOR: este utilizat in calitate de conservant impotriva drojdiilor si bacteriilor in produsele acide, cum ar fi dressing-urile pentru salate, bauturi carbogazoase cu arome de citrice, gemuri, sucuri de fructe citrice, muraturi si condimente. Se gaseste de asemenea si in apa de gura bazata pe alcool. In combinatie cu acidul ascorbic (vitamina C, E300), benzoatul de sodiu si benzoatul de potasiu (E212) pot forma benzen, un cunoscut cancerigen. Factori ca temperaturile ridicate, lumina si timpul petrecut pe raft pot stimula formarea benzenului. Ca urmare a ingrijorarii crescande a consumatorilor, in ce priveste relatia dintre E211, hiperactivitatea si deficitul de atentie la copii (ADHD) si modificarea unor parti din ADN, compania Coca-Cola a hotarat sa retraga treptat E211 din produsele sale - imediat ce va descoperi o alternativa satisfacatoare.
   
 49. E212 Benzoat de potasiu Conservant - face parte din categoria CONSERVANTILOR: informatiile despre E211 sunt valabile si pentru E212. In UE nu este recomandata folosirea acestuia pentru produsele destinate consumului de catre copii.
   
 50. E213 Benzoat de calciu Conservant 
   
 51. E214 Hidroxibenzoat de etil, etil paraben, Conservant - face parte din categoria CONSERVANTILOR: Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentara (European Food Safety Authority, EFSA) nu a fost in masura sa recomande o doza zilnica admisa (DZA) pentru parabenul de propil (E216), deoarece acesta, spre deosebire de parabenul de etil (E214) si cel de metil (E218), a avut efecte asupra hormonilor sexuali si a organelor de reproducere masculine la sobolanii tineri. In directiva 2006/52/CE se mentioneaza ca este necesar sa se interzica utilizarea p-hidroxibenzoatilor (PHB), denumiti si parabeni, in suplimentele alimentare lichide.
   
 52. E215 Hidroxibenzoat de etil sodic (derivat sodic al esterului etilic al acidului p-hidroxibenzoic) Conservant
   - face parte din categoria CONSERVANTILOR: informatiile despre E214 sunt valabile si pentru E215.
    
 53. E216 Hidroxibenzoat de propil, propil paraben, Conservant - face parte din categoria CONSERVANTILOR: informatiile despre E214 sunt valabile si pentru E216.
    
 54. E217 Hidroxibenzoat de propil sodic (derivat sodic al esterului propilic al acidului p-hidroxibenzoic), Conservant - face parte din categoria CONSERVANTILOR: informatiile despre E214 sunt valabile si pentru E217.
    
 55. E218 Hidroxibenzoat de metil, metil paraben, Conservant - face parte din categoria CONSERVANTILOR: informatiile despre E214 sunt valabile si pentru E218.
    
 56. E219 Hidroxibenzoat de metil sodic (derivat sodic al esterului metilic al acidului p-hidroxibenzoic), Conservant - face parte din categoria CONSERVANTILOR: informatiile despre E214 sunt valabile si pentru E219.
    
 57. E220 Anhidrida sulfuroasa, dioxid de sulf Conservant si antioxidant - face parte din categoria CONSERVANTILOR: este folosit ca si conservant pentru fructele uscate, in special caise. Pastreaza aspectul si culoarea originala a fructelor si previne putrezirea lor. Este folosit in aproape toate vinurile comerciale ca antiseptic si antioxidant pentru a preveni dezvoltarea bacteriilor si oxidarea, deci pentru a pastra gustul, parfumul si culoarea originala a vinului. Este responsabil pentru cuvintele "contine sulfiti" ce se regasesc pe etichetele sticlelor de vin. Dupa legislatia UE si SUA, vinurile cu o concentratie de dioxid de sulf mai mica de 10ppm nu trebuie sa aiba inscriptionate cele doua cuvinte.
   
 58. E221 Sulfit de sodiu Conservant si antioxidant 
   
 59. E222 Sulfit acid de sodiu (bisulfit de sodiu) Conservant si antioxidant - face parte din categoria CONSERVANTILOR: este folosit in conservele de fructe pentru a preveni oxidarea si pentru a distruge microbii.
   
 60. E223 Disulfit de sodiu (metabisulfit de sodiu, pirosulfit de sodiu) Conservant si antioxidant - face parte din categoria CONSERVANTILOR: datorita efectului sau oxidant, poate reduce continutul de vitamine din produse.
   
 61. E224 Disulfit de potasiu (metabisulfit de potasiu sau pirosulfit de potasiu) Conservant si antioxidant 
   
 62. E225 Sulfit de potasiu Conservant si antioxidant 
   
 63. E226 Sulfit de calciu Conservant si antioxidant 
   
 64. E227 Sulfit acid de calciu Conservant si antioxidant 
   
 65. E228 Sulfit acid de potasiu Conservant si antioxidant 
   
 66. E230 Bifenil (difenil) Conservant de suprafata 
   
 67. E231 Ortofenilfenol Conservant de suprafata 
   
 68. E232 Ortofenilfenol de sodiu Conservant de suprafata 
   
 69. E233 Tiabendazol Conservant de suprafata 
   
 70. E234 Nizina Conservant 
   
 71. E235 Natamicina (pimaricina) Complex de suprafata 
   
 72. E239 Hexametiletetraamina Conservant 
   
 73. E242 Bicarbonat de metil Conservant 
   
 74. E249 Nitrit de potasiu Conservant, agent de fixare culoare - face parte din categoria CONSERVANTILOR: utilizat pentru produse din carne uscata, sarata, netratata termic.
   
 75. E250 Nitrit de sodiu Conservant, agent de fixare culoare - face parte din categoria CONSERVANTILOR: este frecvent utilizat cu rol dublu in produsele din carne (pastrama, sunca, etc) pentru a pastra culoarea rosiatica a carnii, si de asemenea pentru prevenirea dezvoltarii bacteriilor producatoare de toxina botulinica. Principala ingrijorare legata de nitritul de sodiu este formarea nitrozaminelor (considerate cancerigene) atunci cand produsele din carne care contin E249 sa E250 sunt expuse la temperaturi inalte (prin prajire sau la gratar). Acidul ascorbic (vitamina C, E300) sau acidul eritrobic (E315) impiedica formarea de nitrozamine, si de aceea sunt utilizati impreuna cu nitritul de sodiu.
   
 76. E251 Nitrat de sodiu Conservant, agent de fixare culoare - face parte din categoria CONSERVANTILOR: folosit in produsele din carne sarata, inclusiv in conservele cu carne.
   
 77. E252 Nitrat de potasiu Conservant, agent de fixare culoare - face parte din categoria CONSERVANTILOR: folosit in branza tare, semitare, semimoale. De asemenea se foloseste si pentru hering si sprot marinat.
   
 78. E260 Acid acetil glacial Conservant, agent de reglare aciditate 
   
 79. E261 Acetat de potasiu Conservant, agent de reglare aciditate 
   
 80. E262 Acetati de sodiu (acetat de sodiu, diacetat de sodiu) Conservant, agent de reglare aciditate 
   
 81. E263 Acetat de calciu Conservant, agent de reglare aciditate 
   
 82. E270 Acid lactic (L-, D-, DL) Conservant, agent de reglare aciditate - face parte din categoria CONSERVANTILOR: impiedica alterarea maslinelor spaniole, stabilizeaza aciditatea in procesul de fabricare a branzei si creste aciditatea la deserturile congelate si la bauturile carbogazoase cu arome de fructe.
   
 83. E280 Acid propionic Conservant 
    
 84. E281 Propionat de sodiu Conservant 
   
 85. E282 Propionat de calciu Conservant 
   
 86. E283 Propionat de potasiu Conservant 
   
 87. E284 Acid boric Conservant 
   
 88. E285 Borax (tetraborat de sodiu) Conservant 
   
 89. E290 Anhidrida carbonica Conservant, agent de carbonatare, gaz de conditionare 
   
 90. E296 Acid malic (DL-) Conservant, agent de reglare aciditate 
   
 91. E297 Acid fumaric Conservant, agent de reglare aciditate 
   
 92. E300 Acid ascorbic L-) Antioxidant  - face parte din categoria ANTIOXIDANTILOR: Vitamina C
    
 93. E301 Ascorbat de sodiu Antioxidant 
   
 94. E302 Ascorbat de calciu Antioxidant 
   
 95. E304 Esterii acidului ascorbic cu acizii grasi ascorbilpalmitat) Antioxidant 
   
 96. E305 Ascorbilstearat Antioxidant 
    
 97. E306 Extract bogat in tocoferoli Antioxidant 
    
 98. E307a - Tocoferol Antioxidant
   
 99. E308g - Tocoferol Antioxidant 
   
 100. E309D - Tocoferol Antioxidant 
   
 101. E310 Galat de propil Antioxidant - face parte din categoria ANTIOXIDANTILOR: galatii se utilizeaza de obicei in combinatie cu E320 sau E321 in grasimi si uleiuri pentru fabricarea profesionala a alimentelor tratate termic, ulei si grasime de gatit (excluzand uleiul de turta de masline), untura, ulei de peste, grasime de vita, pasare si oaie.
   
 102. E311 Galat de octil Antioxidant - face parte din categoria ANTIOXIDANTILOR: informatiile despre E310 sunt valabile si pentru E311.
    
 103. E312 Galat de dodecil Antioxidant - face parte din categoria ANTIOXIDANTILOR: informatiile despre E310 sunt valabile si pentru E312.
    
 104. E315 Acid erisorbic (izoascorbic) Antioxidant - face parte din categoria ANTIOXIDANTILOR: utilizat in produse din carne semiconservate si conservate, produse din peste semiconservate si conservate, peste refrigerat, si congelat cu piele rosie.
   
 105. E316 Erisorbat de sodiu (izoascorbat de sodiu) Antioxidant 
   
 106. E320 Butilhidroxianisol (BHA) Antioxidant - face parte din categoria ANTIOXIDANTILOR: este un antioxidant sintetic folosit pentru a preveni rancezirea in grasimi si produse grase. Este utilizat de obicei in combinatie cu E321 in alimente tip snacks pe baza de cereale, supe si ciorbe deshidratate, sosuri, carne deshidratata, condimente si mirodenii, cereale prepreparate, cartofi granulati deshidratati (chipsuri), guma de mestecat, suplimente dietetice. Daca E320 si/sau E321 sunt adaugate intr-un ingredient (de exemplu martipanul) folosit intr-un produs alimentar, nu este necesar ca vreunul sa fie declarat in lista de ingrediente. Este de asemenea folosit in produsele cosmetice si in ambalajele pentru alimente. Este interzis in Austria. Institutul national de sanatate (National Institutes of Health) din SUA a declarat ca E320 este anticipat in mod rezonabil ca fiind cancerigen pentru oameni, bazandu-se pe rezultatele efectuate pe animale. Statul California din SUA l-a declarat cancerigen si prin urmare a interzis intrebuintarea acestuia.
    
 107. E321 Butilhidroxitoluen (BHT) Antioxidant - face parte din categoria ANTIOXIDANTILOR: este un antioxidant sintetic folosit pentru a preveni rancezirea in grasimi si produse grase. Este de asemenea folosit in produsele cosmetice si in ambalajele pentru alimente. 
   
 108. E322 Lecitina Antioxidant, emulgator - face parte din categoria ANTIOXIDANTILOR: Sursele naturale de lecitina sunt galbenusul de ousi semintele de soia. Intarzie rancezirea si ajuta la obtinerea unor prajituri sau torturi mai pufoase. Avand rol si de emugator, aceasta impiedica separarea uleiului si apei.
   
 109. E325 Lactat de sodiu Agent sinergetic, umectant, agent de intarire 
   
 110. E326 Lactat de potasiu Agenti sinergetic, agent de reglare aciditate, agent de tratare faina de grau 
   
 111. E327 Lactat de calciu Agenti sinergetic, agent de reglare aciditate, agent de tratare faina de grau 
   
 112. E328 Lactat de amoniu Agenti sinergetic, agent de reglare aciditate, agent de tratare faina de grau 
   
 113. E329 Lactat de magneziu Agenti sinergetic, agent de reglare aciditate, agent de tratare faina de grau 
   
 114. E330 Acid citric Agent de reglare aciditate, sechestrant - face parte din categoria ANTIOXIDANTILOR: este defapt cunoscuta sare de lamaie. Se gaseste in cele mai multe sucuri care se afla in comert, mustar (sub forma de arome) ciuperci conservate.
    
 115. E331 Citrati de sodiu: citrat monosodic, citrat disodic, citrat trisodic Agent de reglare aciditate, sechestrant, stabilizator 
   
 116. E332 Citrati de potasiu: citrat monopotasic, citrat tripotasic Agenti de reglare aciditate, sechestrant, stabilizator 
    
 117. E333 Citrati de calciu: citrat monocalcic, citrat dicalcic, citrat tricalcic Agent de reglare aciditate, sechestrant, stabilizator, emulgatori 
   
 118. E334 Acid tartric Agent de reglare aciditate, sechestrant 
   
 119. E335 Tartrati de sodiu, tartrat monosodic, tartrat disodic Agent de reglare aciditate, sechestrant, stabilizant 
    
 120. E336 Tartrati de potasiu: tartrat monopotasic, tartrat dipotasic Agent de reglare aciditate, sechestrant, stabilizant 
   
 121. E337 Tartrat de sodiu si potasiu Agent de reglare aciditate, sechestrant, stabilizant 
   
 122. E338 Acid fosforic Agent de reglare aciditate, agent sinergetic - face parte din categoria ANTIOXIDANTILOR: produse tulburari digestive (indigestie, voma, colici abdominale s.a.). Este folosit si in preparatele din branza.
   
 123. E339 Fosfati de sodiu: fosfat monosodic (ortofosfatmonosodic); fosfat dipotasic (ortofosfat dipotasic); fosfat tripotasic (ortofosfat tripotasic) Agent de reglare aciditate, sechestranti, agenti de retinere a apei
   
 124. E341 Fosfati de calciu: fosfat monocalcic (ortofosfat monocalcic); fosfat dicalcic (ortofosfat dicalcic); fosfat tricalcic (ortofosfat tricalcic) Agent de reglare aciditate, agenti de tratare a fainii de grau, de intarire, texturanti, agenti de afanare, antiaglomeranti 
   
 125. E350 Malati de sodiu: malat de sodiu, malat acid de sodiu Agenti de reglare aciditate, umectanti 
   
 126. E351 Malati de poatsiu: malat de potasiu, malat acid de potasiu Agent de reglare aciditate 
   
 127. E352 Malati de calciu: malat acid de calciu; malat de calciu Agent de reglare aciditate 
   
 128. E353 Acid metatartric Agent de reglare aciditate, agent de inhibare a cristalizarii 
   
 129. E354 Tartrat de calciu Agent de reglare, aciditate, agent de inhibare, stabilizare 
   
 130. E355 Acid adipic Agent de reglare aciditate 
   
 131. E356 Adipat de sodiu Agent de reglare aciditate 
   
 132. E357 Adipat de potasiu Agent de reglare aciditate 
   
 133. E363 Acid succinic Agent de reglare aciditate 
   
 134. E372c Esterul citric al mono- si digliceridelor Emulgator 
   
 135. E380 Citrat de triamoniu Agent de reglare acidiatate 
   
 136. E385 Sarea de Ca a EDTA Agent de conservare, sechestrant 
   
 137. E390 Tiodipropionat de stearil Antioxidant
   
 138. E400 Acid alginic Substanta de ingrosare, stabilizator, substanta de gelificare 
   
 139. E401 Alginat de sodiu Substanta de ingrosare, stabilizator, substanta de gelificare 
   
 140. E402 Alginat de potasiu Substanta de ingrosare, stabilizator, substanta de gelificare 
   
 141. E403 Alginat de amoniu Substanta de ingrosare, stabilizator, substanta de gelificare 
   
 142. E404 Alginat de calciu Substanta de ingrosare, stabilizator, substanta de gelificare 
   
 143. E405 Propan 1,2 diolalginat Substanta de ingrosare, emulgator, antispumant 
   
 144. E406 Agar Substanta de ingrosare, stabilizant, substanta de gelificare - face parte din categoria
  EMULGATORILOR, STABILIZATORILOR, AGENTILOR DE INGROSARE si A AGENTILOR DE AFANARE: 
   
 145. E407 Carrageenan Substanta de ingrosare, stabilizant, substanta de gelificare - face parte din categoria EMULGATORILOR, STABILIZATORILOR, AGENTILOR DE INGROSARE si A AGENTILOR DE AFANARE: este o familie de polizaharide ce sunt extrase din specia de alge rosii denumita Chondrus crispus. Extractele gelatinoase din aceasta alga reprezinta o alternativa vegetala la gelatina.
    
 146. E410 Guma locust (Guma de Caruba) Substanta de ingrosare, stabilizator
   
 147. E411 Guma de ovaz - face parte din categoria EMULGATORILOR, STABILIZATORILOR, AGENTILOR DE INGROSARE si A AGENTILOR DE AFANARE: este un agent de ingrosare, polizaharid natural, obtinut din ovaz, care in concentratie ridicata produce flatulenta si balonare.
   
 148. E412 Guma Guar Substanta de ingrosare, stabilizator - face parte din categoria EMULGATORILOR, STABILIZATORILOR, AGENTILOR DE INGROSARE si A AGENTILOR DE AFANARE: este un agent de ingrosare, emulsificator si stabilizator obtinut din rasina de guar care poate provoca greata, meteorism si crampe si reduce nivelul coesterolului.
   
 149. E413 Guma Tragacanth Substanta de ingrosare, stabilizator 
   
 150. E414 Guma Acacia (guma Arabica) Substanta de ingrosare, stabilizator, emulgator 
   
 151. E415 Guma Xantan Substanta de ingrosare, stabilizator, emulgator 
   
 152. E416 Guma Karaya Substanta de ingrosare, stabilizator, emulgator 
   
 153. E417 Guma Tara Substanta de ingrosare, stabilizator, emulgator 
   
 154. E418 Guma Gellan Substanta de ingrosare, stabilizator, emulgator 
   
 155. E420 Sorbitol si sirop de sorbitol Edulcorant, umectant, stabilizant, agent crioprotector, agent de scadere a punctului de congelare - face parte din categoria INDULCITORILOR: este un zahar-alcool ce are aproximativ jumatate din dulceata zaharozei. Unele persoane cu diabet folosesc sorbitolul ca indulcitor deoarece este lent absorbit de organism si nu cauzeaza o crestere brusca a glicemiei (nivelul glucozei in sange). Nu conduce la aparitia cariilor dentare, deoarece bacteriile din cavitatea bucala nu metabolizeaza sorbitolul foarte bine. De aceea este folosit in gumele de mestecat. Consumul unei cantitati semnificative poate avea un puternic efect laxativ cauzand chiar si diaree.
   
 156. E421 Manitol Edulcorant, umectant, stabilizant, agent crioprotector, agent de scadere a punctului de congelare - face parte din categoria INDULCITORILOR: este posibil sa provoace alergii. Este interzis in mancarea sugarilor putand provoca diaree si disfunctii renale. Poate provoca greata, voma si se regaseste in produse cu continut redus de calorii.
    
 157. E422 Glicerol Umectant, substanta de diluare (purtator), substanta de intarire 
   
 158. E432 Polioxietilen sorbitan monolaurat (Polisorbat 20) Emulgator 
   
 159. E433 Polioxietilen sorbitan monooleat (Polisorbat 80) Emulgator 
   
 160. E434 Polioxietilen sorbitan monopalmitat Emulgator 
   
 161. E435 Polioxietilen sorbitan monostearat (Polisorbat 60) Emulgator 
   
 162. E436 Polioxietilen sorbitan tristearat (Polisorbat 65) Emulgator 
   
 163. E440 Pectine: pectina, pectina amidata Substanta de ingrosare, stabilizator, substante de gelificare
    
 164. E442 Sarurile de amoniu ale acidului fosfatidic Emulgator - face parte din categoria EMULGATORILOR, STABILIZATORILOR, AGENTILOR DE INGROSARE si A AGENTILOR DE AFANARE: Pectina este un carbohidrat care intareste membranele celulelor din fructele citrice, mere, morcovi si alte fructe si legume. Pectina capata, prin amestecare cu apa si prin fierbere, forma unei gelatine. Aceasta constituie baza pentru prepararea marmeladei si a gemurilor. 
   
 165. E444 Acetat izobutirat de zaharoza Emulgator, stabilizant 
   
 166. E445 Esterii glicerolului cu rasini de lemn Emulgator, stabilizant 
   
 167. E450 Difosfati: difosfat disodic, difosfat trisodic, difosfat tetrasodic, difosfat dipotasic, difosfat tetrapotasic, difosfat dicalcic, difosfat acid de calciu Emulgatori, stabilizatori, agenti de reglare aciditate, agenti de afanare chimica, sechestranti, agenti de hidratare/retinere apa - face parte din categoria EMULGATORILOR, STABILIZATORILOR, AGENTILOR DE INGROSARE si A AGENTILOR DE AFANARE: sunt folositi in produse fine de panificatie, faina cu agenti de afanare, sosuri, deserturi, biscuiti si pesmeti.
   
 168. E451 Trifosfati: trifosfat pentasodic, trifosfat pentapotasic Sechestranti, agenti de reglare aciditate, agenti de texturare, agenti de hidratare/retinere apa - face parte din categoria EMULGATORILOR, STABILIZATORILOR, AGENTILOR DE INGROSARE si A AGENTILOR DE AFANARE: sunt adaugati in supe si ciorbe, ceai si infuzii de plante.
   
 169. E452 Polifosfati: polifosfat de sodiu, polifosfat de potasiu, polifosfat de Ca si Na, polifosfat de Ca Emulgatori, stabilizatori, sechestranti, substante de sechestrare, agenti de hidratare/retinere apa - face parte din categoria EMULGATORILOR, STABILIZATORILOR, AGENTILOR DE INGROSARE si A AGENTILOR DE AFANARE: sunt utilizati in produse alimentare sub forma de praf, guma de mestecat, cereale pentru micul dejun, snacks, surimi, paste din peste si crustacee, refrigerate si congelate.
    
 170. E460 Celuloza: celuloza microcristalina, celuloza pulbere Emulgator, antiaglomerant, agent de texturare, dispersant 
   
 171. E461 Metilceluloza Substanta de ingrosare, emulgator, stabilizator 
   
 172. E463 Hidroxipropil celuloza Substanta de ingrosare, emulgator, stabilizator 
   
 173. E464 Hidroxipropilmetilceluloza Substanta de ingrosare, emulgator, stabilizator 
   
 174. E465 Etilmetil celuloza Substanta de ingrosare, emulgator, stabilizator, spumant 
   
 175. E466 Carboximetil celuloza sodica Substanta de ingrosare, stabilizator - face parte din categoria
  EMULGATORILOR, STABILIZATORILOR, AGENTILOR DE INGROSARE si A AGENTILOR DE AFANARE: produse tulburari digestive, (indigestie, voma, colici abdominale s.a.
   
 176. E470a Sarurile de Na, K, Ca ale acizilor grasi Emulgatori, stabilizanti, antiaglomeranti 
   
 177. E470b Sarurile de Mg ale acizilor grasi Emulgatori, stabilizanti, antiaglomeranti 
   
 178. E471 Mono si digliceride acizilor grasi Emulgatori, stabilizatori 
   
 179. E472a Esterii acidului acetic cu mono- si digliceridele Emulgatori, stabilizatori, sechestranti 
   
 180. E472c Esterii acidului lactic cu mono- si digliceridele Emulgatori, stabilizatori, sechestranti 
   
 181. E472d Esterii acidului tartric cu mono- si digliceridele Emulgatori, stabilizatori, sechestranti 
   
 182. E472e Esterii mono si diacetil tartric ai mono si digliceridelor Emulgatori, stabilizatori, sechestranti 
   
 183. E472f Amestec de esteri acetici si tartrici ai mono si digliceridelor Emulgatori, stabilizatori, sechestranti 
   
 184. E473 Esteri zaharozei cu acizii grasi Emulgatori 
   
 185. E474 Sucrogliceridele Emulgatori 
   
 186. E476 Poliglicerolpoliricinoleat Emulgatori 
   
 187. E477 Esterii 1,2 propan diolului cu acizii grasi Emulgatori 
   
 188. E479b Ulei de soia oxidat termic in reactie cu mono- si digliceridele Emulgatori 
   
 189. E481 Stearoil 2-lactilat de Na Emulgator, stabilizator 
   
 190. E482 Stearoil – 2-lactilat de Ca Emulgator, stabilizator 
   
 191. E483 Stearoil tartrat Emulgator, stabilizator, agent de tratare a fainii 
   
 192. E491 Sorbitan monostearat Emulgator 
   
 193. E492 Sorbitan tristearat Emulgator 
   
 194. E493 Sorbitan monolaurat Emulgator 
   
 195. E494 Sorbitan momooleat Emulgator 
   
 196. E495 Sorbitan monopalmitat Emulgator
   
 197. E500 Carbonat de sodiu: carbonat acid de sodiu, sesquicarbonat de sodiu Agenti de reglare aciditate, agenti de afanare chimica, antiaglomerant - face parte din categoria EMULGATORILOR, STABILIZATORILOR, AGENTILOR DE INGROSARE si A AGENTILOR DE AFANARE: carbonatul acid de sodiu este denumirea stiintificaa bicarbonatului de sodiu folosit in bucatarie. Este un agent de afanare reprezentand o componenta a prafului de copt si este folosit in alimentele de intarcare pentru sugari.
   
 198. E501 Carbonati de potasiu Agenti de reglare aciditate, stabilizanti - face parte din categoria EMULGATORILOR, STABILIZATORILOR, AGENTILOR DE INGROSARE si A AGENTILOR DE AFANARE: utilizat in produse pe baza de cacaosi de ciocolata, lapte deshidratat si partial deshidratat.
   
 199. E503 Carbonati de amoniu: carbonat de amoniu, carbonat acid e amoniu Agenti de reglare aciditate, agenti de afanare chimica 
   
 200. E504 Carbonati de magneziu: carbonat de magneziu, carbonat acid de amoniu Agenti de reglare aciditate, antiaglomeranti, fixatori de culoare 
   
 201. E507 Acid clorhidric Agent de reglare aciditate 
   
 202. E508 Clorura de potasiu Gelifiant 
   
 203. E509 Clorura de calciu Substanta de intarire 
   
 204. E511 Clorura de magneziu Agent de intarire 
   
 205. E512 Clorura stanoasa Agent de fixare culoare - face parte din categoria EMULGATORILOR, STABILIZATORILOR, AGENTILOR DE INGROSARE si A AGENTILOR DE AFANARE: este utilizat excusv pentru stabilizarea culorii sparanghelului alb in cutii de conserva si in borcane de sticla.
   
 206. E513 Acid sulfuric Substanta de reglare aciditate 
   
 207. E514 Sulfati de sodiu: sulfat de sodiu, sulfat acid de sodiu 
   
 208. E515 Sulfati de potasiu: sulfat de potasiu, sulfat acid de potasiu 
   
 209. E516 Sulfat de calciu 
    
 210. E519 Sulfat cupric Agent de fixare culoare, agent de conservare 
   
 211. E520 Sulfat de aluminiu Agent de intarire 
   
 212. E521 Sulfat de aluminiu si sodiu Agent de intarire 
   
 213. E522 Sulfat de aluminiu si potasiu Agent de intarire 
   
 214. E523 Sulfat de aluminiu si amoniu Stabilizant, agent de intarire 
   
 215. E524 Hidroxid de sodiu Agent de reglare, pH 
   
 216. E525 Hidroxid de potasiu Agent de reglare, pH - face parte din categoria EMULGATORILOR, STABILIZATORILOR, AGENTILOR DE INGROSARE si A AGENTILOR DE AFANARE: ete utilizat in alimentele de intarcare pentru sugari si in produsele pe baza de cacao si de ciocolata.
   
 217. E526 Hidroxid de calciu 
   
 218. E527 Hidroxid de amoniu 
   
 219. E528 Hidroxid de magneziu 
   
 220. E530 Oxid de magneziu Antiaglomerant 
   
 221. E535 Ferocianura de sodiu Antiaglomerant - face parte din categoria AGENTILOR ANTIAGLOMERANTI: sunt utilizati in produse alimentare sub forma de praf (inclusiv zaharuri), sare si substituentii ei, suplimente alimentare dietetice, alimente sub forma de tablete, pastile, drajeuri, branza tare si branza prelucrata taiata felii, guma de mestecat, orez, carnati si jeleuri (numai tratament superficial).
   
 222. E536 Ferocianura de potasiu Antiaglomerant - face parte din categoria AGENTILOR ANTIAGLOMERANTI: informatiile despre E535 sunt valabile si pentru E536.
   
 223. E538 Ferocianura de calciu Antiaglomerant 
   
 224. E541 Fosfat acid de aluminiu si sodiu 
   
 225. E542 Fosfat de oase (in principal fosfat de calciu tribazic) Aglomerant, emulgator, agent de retinere a apei
    
 226. E551 Dioxid de siliciu (silice amorfa) Antiaglomerant - face parte din categoria AGENTILOR ANTIAGLOMERANTI: informatiile despre E535 sunt valabile si pentru E551.
    
 227. E552 Silicat de calciu - face parte din categoria AGENTILOR ANTIAGLOMERANTI: informatiile despre E535 sunt valabile si pentru E552.
   
 228. E553a Silicat de magneziu Antiaglomerant, pulbere pentru pulverizare uscata - face parte din categoria AGENTILOR ANTIAGLOMERANTI: informatiile despre E535 sunt valabile si pentru E553a.
   
 229. E553b Talc - face parte din categoria AGENTILOR ANTIAGLOMERANTI: informatiile despre E535 sunt valabile si pentru E553b.
   
 230. E554 Silicat de aluminiu si sodiu Aglomerant - face parte din categoria AGENTILOR ANTIAGLOMERANTI: informatiile despre E535 sunt valabile si pentru E554.
   
 231. E555 Silicat de aluminiu si potasiu Aglomerant - face parte din categoria AGENTILOR ANTIAGLOMERANTI: E555 este folosit in sare, lapte praf si faina sub forma granulelor gluten-kaolin numite "Pesta". Desi se stie ca aluminiul este cauza unor probleme placentare in timpul sarcinii si ca este asociat cu boala Alzheimer, este permis in Romania.
   
 232. E556 Silicat de aluminiu si calciu Aglomerant - face parte din categoria AGENTILOR ANTIAGLOMERANTI: informatiile despre E535 sunt valabile si pentru E556.
   
 233. E558 Bentonita Aglomerant agent de limpezire 
   
 234. E559 Silicat de aluminiu (kaolin) Aglomerant - face parte din categoria AGENTILOR ANTIAGLOMERANTI: informatiile despre E535 sunt valabile si pentru E559.
   
 235. E560 Silicat de potasiu Aglomerant 
   
 236. E570 Acizi grasi Agenti de glasare, agenti antispuma 
   
 237. E574 Acid gluconic 
   
 238. E575 Glucono – d -lactona Agent de acidifiere, agent de afanare 
   
 239. E576 Gluconat de sodiu 
   
 240. E577 Gluconat de potasiu 
   
 241. E579 Gluconat de calciu Agent de intarire - face parte din categoria EMULGATORILOR, STABILIZATORILOR, AGENTILOR DE INGROSARE si A AGENTILOR DE AFANARE: este un stabilizator folosit pentru innegrirea (oxidarea) artificiala a maslinelor. Este de asemenea utilizat ca sursa de fier si de industria farmaceutica in tabletele de suplimente nutritive.
   
 242. E620 Acid glutamic Potentator de aroma 
   
 243. E621 Glutamat monosodic Potentator de aroma 
   
 244. E622 Glutamat monopotasic Potentator de aroma 
   
 245. E623 Glutamat de calciu Potentator de aroma 
   
 246. E624 Glutamat monoamonic Potentator de aroma 
   
 247. E625 Glutamat de magneziu Potentator de aroma 
   
 248. E626 Acid guanilic Potentator de aroma 
   
 249. E627 5′-Guanilat disodic Potentator de aroma 
   
 250. E628 5′-Guanilat dipotasic Potentator de aroma 
   
 251. E629 5′-Guanilat de calciu Potentator de aroma 
   
 252. E630 Acid inozinic Potentator de aroma 
   
 253. E631 5′-Inozinat disodic Potentator de aroma 
   
 254. E632 5′-Inozinat dipotasic Potentator de aroma 
   
 255. E633 5′-Inozinat de calciu Potentator de aroma 
   
 256. E634 5′- Ribonucleotide calcice Potentator de aroma 
   
 257. E635 5′- Ribonucleotide disodice Potentator de aroma 
   
 258. E636 Maltol Potentator de aroma 
   
 259. E637 Etilmaltol Potentator de aroma
   
 260. E640 Glicocol si sarurile sale Modificator de aroma 
   
 261. E641 L-Leucine Modificator de aroma 
   
 262. E912 Esterii acidului montan Agent de glasare 
   
 263. E914 Ceara de polietilena oxidata Agent de glasare 
   
 264. E922 Persulfat de potasiu Agent de tratare faina 
   
 265. E927b Carbamida, uree Agent de tratare faina - face parte din categoria EMULGATORILOR, STABILIZATORILOR, AGENTILOR DE INGROSARE si A AGENTILOR DE AFANARE: este folosita cu rol de stabilizator, exclusiv pentru guma de mestecat fara adaos de zahar.
   
 266. E930 Citrat de monoizopropil Agent de conservare 
   
 267. E938 Argon Gaz pentru ambalare sub atmosfera inerta 
   
 268. E939 Helium Gaz pentru ambalare sub atmosfera inerta 
   
 269. E941 Azot Gaz pentru ambalare sub atmosfera inerta 
   
 270. E942 Oxid de azot Solvent 
   
 271. E948 Oxigen Gaz propulsor 
   
 272. E950 Acesulfam K Edulcorant - face parte din categoria INDULCITORILOR: este un indulcitor artificial, de aproximativ 200 de ori mai dulce decat zaharoza. Este de obicei folosit in combinatie cu aspartamul, sucraloza sau zaharina. Este utilizat in guma de mestecat, produsele de patiserie, dulciurile pe baza de gelatina, sucurile dietetice (asa-numite "sugar-free).
   
 273. E951 Aspartam Edulcorant - face parte din categoria INDULCITORILOR: este un inducitor artificial, de aproximativ 200 de ori mai dulce decat zaharoza, frecvent folosit si care poate fi sursa a peste 70 de tipuri de boli, potrivit cercetatorilor. Se intalneste cel mai des in guma de mestecat, produse zaharoase, bauturi racoritoare. Joaca un rol important in declansarea tumorilor cerebrale, a sclerozei multiple, malformatiilor si diabetului. Este cancerigen.
    
 274. E952 Acid ciclamic si sarurile de Na, K, Ca Edulcorant (ciclamat de sodiu, ciclamat de calciu) - face parte din categoria INDULCITORILOR: ciclamatul de sodiu este un indulcitor artificial, de 30-50 de ori mai dulce decat zaharoza, depinzand de concentratia utilizata - nefiind o relatie liniara. Este de obicei folosit impreuna cu alti indulcitori, in specia zaharina. Acest controversat indulcitor a fost utilizat in SUA pana in anul 1970, dupa care a fost interzis. Studiile pe animale au indicat ca produce cancer si afecteaza glandele genitale masculine (testiculele), dar nu direct, ci amplificand potenta altor substante cancerigene.
   
 275. E953 Izomalt (isomaltitol) Edulcorant, stabilzant, umectant, agent crioprotector - face parte din categoria INDULCITORILOR: este un tip de zahar-alcool, oferind aproape jumatate din caloriile unei cantitati similare de zaharoza (zahar). Similar cu alti zahar-alcooli, induce riscul unor neplaceri gastrice (flatulenta si diaree) atunci cand este consumat in cantitati mari (peste 50g/zi pentru adulti si 25g/zi pentru copii). Este de obicei folosit impreuna cu sucraloza, obtinand astfel un amestec aproximativ la fel de dulce ca zaharul.
   
 276. E954 Zaharina si sarurile de Na, K, Ca Edulcorant (zaharinat de sodiu, zaharinat de potasiu, zaharinat de calciu) - face parte din categoria INDULCITORILOR: este un indulcitor artificial de aproximativ 300-500 de ori mai dulce decat zaharoza.
   
 277. E955 Sucraloza - face parte din categoria INDULCITORILOR: este un indulcitor artificial de aproximativ 600 de ori mai dulce decat zaharoza.
    
 278. E957 Thaumatina Edulcorant - face parte din categoria INDULCITORILOR: este de aproximativ 2000-3000 de ori mai dulce decat zaharoza.
   
 279. E959 Neohisperidina Edulcorant 
   
 280. E962 Sare de aspartam-acesulfam - face parte din categoria INDULCITORILOR: este un indulcitor artificial, de aproximativ 350 de ori mai dulce decat zaharoza.
    
 281. E965 Malitol si sirop de malitol Edulcorant, stabilzant, umectant, agent crioprotector - face parte din categoria INDULCITORILOR: este un zahar-alcool care nu este bine absorbit de organismul uman, ceea ce inseamna mai putine calorii pe gram decat in cazul zaharului. Nu conduce la aparitia cariilor dentare, de aceea este folosit in gumele de mestecat. Consumul unei cantitati semnificative (mai mult de 20-30 grame) poate avea efecte laxative.
   
 282. E966 Lactitol Edulcorant, stabilzant, umectant, agent crioprotector 
   
 283. E967 Xilitol Edulcorant, stabilzant, umectant, agent crioprotector - face parte din categoria INDULCITORILOR: este aproximativ la fel de dulce ca zaharoza, dar furnizand doar doua treimi din energia obtinuta de la aceeasi cantitate de zaharoza.
   
 284. E999 Extract de Quillaia Spumant 
   
 285. E1100 Amilaza Agent de tratare faina 
   
 286. E1101 Proteaze Agent de tratare faina, agenti de fragezire carne, agenti pentru obtinere aromatizanti si potentatori de aroma, agenti de stabilizare vinuri, bere 
   
 287. E1102 Glucozoxidaza Antioxidant, agent de tratare faina 
   
 288. E1103 Invertaza Agent de hidroliza a zaharozei, agent de stabilizare 
   
 289. E1104 Lipaza Agent de scindare a grasimilor si de obtinere a aromatizantilor 
   
 290. E1105 Lizozim Conservant 
   
 291. E1200 Polidextroza A, N Substanta de ingrosare, umectant, stabilizant, substanta de balast, de texturare 
    
 292. E1201 Polivinil pirolidona Substanta de ingrosare, umectant, stabilizant, substanta de balast, de texturare 
    
 293. E1202 Polivinilpolipirolidona 
   
 294. E1404 Amidon oxidat (amidon fluid) Amidon cu capacitate de umflare redusa la tratament termic. Amidon cu vascozitate redusa 
   
 295. E1410 Fosfat de amidon (amidon monofosfat) Substanata de ingrosare, stabilizator, lian
   
 296. E1412 Fosfat de diamidon (amidon reticulat cu oxiclorura de fosfor sau trimeta fosfat de sodiu) Substanata de ingrosare pentru alimente tratate termic la temperaturi >110° C, pentru alimente acide, subtanta de stabilizare, liant 
   
 297. E1413 Fosfat de diamidon fosfat Substanta de ingrosare, liant, stabilizator 
   
 298. E1414 Fosfat de diamidon acetilat Substanta de ingrosare, liant, stabilizator 
   
 299. E1420 Amidon acetilat (ester) Limitarea retrogradarii amidonului (stabilizare), reducerea temperaturii de gelatinizare. Suprima fenomenele legate de retrogradare: cresterea vascozitatii, gelificarea, sinereza. Se utilizeaza in alimentele conservate la 4° C, alimente congelate, alimente conservate pentru o perioada indelungata. 
   
 300. E1422 Adipat de diamidon acetilat Substanta de ingrosare pentru alimente tratate termic la temperaturi >110° C, pentru alimente acide, substanta de stabilizare, liant 
   
 301. E1440 Amidon hidroxipropilat (eter) Limitarea retrogradarii amidonului (stabilizare), reducerea temperaturii de gelatinizare, suprimarea fenomenelor legate de retrogradare: cresterea vascozitatii, gelificare, sinereza. Se utilizeaza in alimentele conservate la 4° C, alimente congelate, alimente conservate pentru o perioada indelungata. 
   
 302. E1442 Fosfat de diamidon hidroxipropilat Substante de ingrosare, emulgator 
   
 303. E1450 Octenul succinat de amidon (ester) Substante de ingrosare, substante de emulgare 

 304. E1520 Propilenglicol Umectant, dizolvant 
 
 
 
 
 
 
PAGINA IN CONSTRUCTIE - Va rugam reveniti pentru noi informatii!
Va multumim!
echipa AquaLight


LINK-URI RAPIDE PENTRU:


 

 

 

 

 
 
 
Copyright 2022 ©  www.filtre-apa-plata.ro  All rights Reserved. | Platforma SAL | ANPC